/ Allmänt /

RADA

RADA (teaterhögskolan i London)
Åtta av tio turister som besöker England och London anger kulturlivet som huvudanledningen till besöket En fjärdel av landets aktiva kulturarbetare är baserade i London som blivit ett världscentrum för modernt västerländskt kulturliv tillsammans med storstäder som Berlin, Paris och New York. Ur många synpunkter dominerar London över dessa städer. London har uppnått sin speciella position genom en lång process som sammanhänger med stadens historiska dubbelroll som huvudstad i både en europisk stormakt och ett världsimperium. England har alltså en gammal och rik skådespelartradition att bygga på. Det saknas heller inte unga talanger som söker sig till scenskolorna trots de osäkra framtidsutsikterna. London har blivit ett internationellt centrum för sådan utbildning.
Ingen yrkeskategori har en liknande arbetsmarknadssituation som skådespelare och dansare. Flertalet arbetar bara deltid inom film eller teater och får i mellantiden söka klara sig på annat sätt. Några få blir storstjärnor med miljoninkomster. Samtidigt utgör kulturlivet en av de mest högproduktiva ekonomiska tillväxtsektorerna med en avkastningstakt som under den senaste tioårsperioden varit dubbel så hög som tillverkningsindustrins. Efter den finansiella tjänstesektorn och den farmaceutiska sektorn är kultursektorn landets tredje största inkomstkälla av utlandsvaluta. Inkomsterna består av royalties på film, videos, TV och musik, vinster från evenemang i utlandet och pengar som utländska turister spenderar på kulturevenemang under sina Englandsbesök. I centrum för kulturaktiviteterna står ju ofta skådespelarprestationer varför utbildning av nya talanger är livsviktig. Landet har många skådespelarskolor och även skådespelarutbildning direkt vid universiteten men den mest prestigefyllda institutionen heter RADA (The Royal Academy of Dramatic Art). RADAs svenska motsvarighet är Stockholms dramatiska högskola som från 2014 kommer att heta Stockholms konstnärliga högskola. Hela skådespelarprogrammet på RADA är treårigt och leder till en akademisk examen ’BA (Bachelor of Arts) in Acting’. (RADA utbildar också regissörer och teatertekniker samt har kortkurser) Varje år söker omkring 3 000 i åldern 18 till 30 till skådespelarprogrammets 28 platser. Uttagningen går till ungefär som en audition för en teaterpjäs eller film. De sökande spelar upp roller de förberett från både modern och klassisk teater (inkl. Shakespeare). De framgångsrika kallas till ytterligare auditioner och får förbereda nya roller medan resten gallras bort. Fjärde auditionen - för de som kommer så långt - följs av en mer avancerad provspelning och därefter avgörs vilka som kommer in. Utbildningen börjar varje år i sepember. Under tredje och sista utbildningsåret finslipar eleverna sin scenförmåga att färdighet att göra film-och TV-roller. Utbildningen på RADA syftar till ge eleverna en ’verktygslåda’ med alla färdigheter en framgångsrik skådespelare behöver. Förteckningen över tidigare RADA-elever utgör en katalog över de senaste hundra årens internationellt mest kända skådespelarstjärnor. RADAs senaste storstjärna Gemma Aterton (född 1986) kom från en arbetarklassbakgrund och gick ut RADA 2007. Några månader senare fick hon i hård konkurens en roll i James Bond filmen Quantum of Solace. tillsammans med Daniel Craig och Judi Dench. Det sägs att hennes gage för Bond-filmen uppgick till 1,5 miljoner pund. Hon har sedan dess medverkat i ett tiotal filmer och uppges ha en förmögenhet på omking 7,2 miljoner pund.
RADAs sistaårsselever brukar framträda i ett tiotal pjäser på RADAs teatrar till vilka allmänheten är välkommen mot en billig penning. Man kan se vilka pjäserna är aktuella och boka biljetter på http://www.rada.ac.uk/. I samband med besöket kan en prisvärd måltid intas i RADAs bar.

/ Allmänt /

Pubtips 2

Pubtips 2 en överklasspub.

The White Horse://www.whitehorsesw6.com/ är en populär pub i Fulham med adress 1-3 Parsons Green. Tunnelbanestation Parsons Green Pubens informellt smeknamn är "Sloaney Pony". Uttrycket ’Sloane’ som beteckning på brittisk överklassungdom av båda könen lanserades på 1980-talet av journalisten Peter York som arbetade för mode- och kändistidsskriften Harpers and Queen (numera Harpers Bazar). York skrev boken The Official Sloane Ranger Handbook (1982). Beteckningen ’Sloane’ (som numera utgör något föråldrad slang – ett modernt uttryck för en överklassnobb är ’toff’) hämtade han från ‘Sloane Square’ i Chelsea som är en Londonadressen för ett område som kombinerar bostäder för rika med exklusive affärer. York bildade begreppet ’Sloane Ranger’ som en ordlek genom att till begreppet ‘Sloane’ lägga titlen på en då aktuell västernfilm ’Lone Ranger’ om en kringvandrande västernhjälten. De bör kanske påpekas attt en ‘Sloane Ranger’ ingenting har gemensamt med en ’Lone Ranger’ utom möjligen intresset för hästar och ridning som är den typiska engelska överklasssporten för ungdomar som vuxit upp med familjer på slott och herrgårdar. I övrigt beskriver handboken vad som karktäriserar överklassungdomen: föräldrar som själva är uppväxta i denna samhällsklass och skollutbildning på exklusiva internatskolor där man lär sig olika överklassattityder som hur man talar och uppför sig. Det sades förr att ingen person mer personifierade en ’Sloane’ än Lady Diana Spencer (senare prinsessan Diana) som i utseende, bakgrund och sätt att vara och tala utstrålade engelsk överklass. Fast på en punkt bröt hon mot schablonen: genom bristande intresse för hästar och ridsport. Cecilia Hagen har i böckerna Fredrik och Charlotte: fint folk från vaggan till graven (1985) och Fredrik och Charlotte: tio år senare (1996) skildrat motsvarande personlighetstyper och livsstil inom svensk överklass. Om man besöker puben kan man vara nästan säker på att möta sådana överklasspersoner eftersom många bor i området. Men naturligtvis är alla välkomna till puben och man behöver inte oroa sig för att bli snorkigt eller nedlåtande behandlad även om man inte är någon ’sloane’ eller ’toff’ eller tillhör den fina stampubliken. Puben koncentrerar sig på olika ölsorter och berömmer sig att ha 150 olika flasköl och ett tjugotal 20 fatöl. Puben satsar på god mat och förslår på matsedeln olika passande ölsorter som som ett alternativ till vin. Puben ligger vackert vid parken Parsons Green. Nästan vägg-i-vägg med puben finns ett 1700-talshus Belfield House, där den senare kung William IV installerade sin älskarinna den irländska skådespelerskan Dorothea Jordan (född Bland). De hade tio barn som alla upptogs i sociteten. En av deras senare ättlingar är nuvarande premiärminstern David Camron. Belfield House är numera en anglikansk flickskola Lady Margaret School och inte öppen för turistbesök eller visning.
/ Allmänt /

Pubtips 1 en spökpub

The Grenadier, 18 Wilton Row SW 1, Tube: Knightsbridge.
 
Puben kan vara svår att hitta men den finns i en smal återvändsgata bakom Belgrave Square. Lunch och middag kan även intas vid sittande bord. Puben fungerande som officersmäss under hertigens av Wellington tid medan manskapet fick släcka törsten i källaren. Fortfarande bevarar puben en militär stil med en vaktkur utanför porten och militära tryck och uniformsdetaljer som del av inredningen. Puben har också rykte om sig att tillhöra de lokaler där det spökar mest i London. Enligt traditionen är det en löjtnant som fuskade i kortspel och blev ihjälslagen som hemsöker puben. Man vet inte vilket år händelsen skulle ha inträffat men det lär ha varit i september och denna månad anses puben vara som mest hemsökt. Spökerierna tar sig inte bara utryck i att man ser den mördade löjtnanten vandra omkring mellan borden utan man kan känna kalla eller varma luftströmmer eller rök som oförklarligt uppstår. Eller så kan föremål börja röra sig på bardisken eller vägghyllorna. Ett antal gulnande tidningsklipp om tidigare övernaturliga händelser kan dock studeras medan man njuter av ölet. Jag gjorde dock ett besök i september i år men utan att kunna notera några spökerier.