/ Allmänt /

Henley Royal Regatta

Henley Royal Regatta. Hemsida http://www.hrr.co.uk/
Efter Ascot är det dags för nästa evenemang i den engelska ’säsongen’. Nu är det kapprodd - återigen på Themsen - denna gång i idylliska och något sömniga småstaden Henley-on-Thames. Henley har fördelen av att ligga vid en mycket rak sträckning av floden som är särskilt lämpad för kapprodd.
Kapprodden där började 1839. Sedan prins Albert avlade ett besök 1851 kallade sig regattan - som enligt svensk definition inte är någon regatta eftersom det gäller rodd inte segling - för "kunglig". Något särskilt kungligt evenemang är det dock inte fråga om. Kungahusets intresse för kapprodd är minimalt och det är sällsynt att någon medlem av familjen visar sig i Henley.
Nu bör det emellertid göras klart att även den som inte hyser minsta intresse för roddsport har trevligt i Henley. Liksom säsongens övriga evenemang är det stämning och folkliv som ger atmosfären.
Henley är långt mindre formellt än Ascot. Något strikt klädkrav finns inte försåvitt man inte är inbjuden - allmänheten kan inte köpa biljetter dit - till den finaste åskådarläktaren som heter Stewards' Enclosure. Där förutsätts damerna ha klänning och hatt och herrarna klubbjacka med ljusa byxor och stråhatt, s.k. panamahatt. Den som inte är inbjuden till Stewards' Enclosure kan lätt köpa biljett till närbelägna Regatta Enclosure.
Henley ligger inte längre från London än Ascot. Man åker tåg från London Paddington Station på cirka en timma med ett byte. Framme i Henley går man på tio minuter från järnvägstationen till floden. De båda läktarna Stewards' Enclosure och Regatta Enclosure är belägna på den södra flodstranden. Engelsmännen dukar som vanligt fram en läcker picknick och korkar upp de ädlaste viner. Champagne är dock inte drycken i Henley på samma sätt som på Ascot. Visst dricks en hel del bubbel även där men drycken framför andra är den urengelska Pimm's - en ginbaserd blandning. Pimm's blandas med lemonad (sockerdricka) och frukter och kryddsätts med myntablad. Drycken kan rekommenderas - den är läskande och god en varm sommardag men kanske väl söt för att njuta mer än ett par glas av.
Kapprodden brukar börja omkring kl. 1300 och pågå hela eftermiddagen. Den som vill följa tävlingen bör köpa ett program. Men även den som inte är särskilt intresserad har mycket att njuta av. I Ascot rullar de mest eleganta veteranbilarna fram. I Henley får man också se deras sjögående motsvarigheter.
Kapprodden äger, som sagt, rum på en raksträcka där floden är bred. Tävlingssträckan är något excentrisk och förekommer inte i någon annan roddtävling: en engelsk mil och 550 yards (2.112 meter). Sträckan brukar ta cirka sju minuter att ro.Tävlingarna går alltid till så att två båtar ror mot varandra på en bana som är avskild med länsar.
Utanför länserna rör sig långsamt en kavalkad av delvis fantastiska flytetyg som följer tävlingsbanan och sedan vänder och går tillbaka igen mittför målet utanför Stewards' Enclosure. De flesta är vanliga motorbåtar varav flera är gamla och vackra mahognybyggen. Men mellan dem tuffar graciösa och ytterst välhållna ångslupar från de victorianska eller edwardianska epokerna vars ägare och gäster äter lunch ombord eller läppjar på en dryck. Somliga båtar är så stora att de har en liten orkester ombord som efter behag spelar dixiland eller klassisk musik. Båtkavalkaden pågår hela dagen och omfattar så många båtar att det tar en timme innan samma båt är tillbaka på nytt. Regattan pågår i fem dagar: onsdag till söndag. Lördagen anses vara den finaste dagen.
Med bil kommer man till Henley genom att följa motorväg M 4 till avfart 9 och därefter följa A 423. Man kan också ta M 40 till avfart 4 och därefter A 404 och A 423.

Picknick på brittiska säsongen med farfars Rolls Royce