/ Allmänt /

Kulturpersonligheten Kenneth Clark

Kulturpersonligheten Kenneth Clark

Kenneth Clark

Tate Britain-museet i London som är museét för brittisk konst från 1500 till nutiden har ägnar en specialutställning åt den engelska konsthistoriken Kenneth Clark (1903 -83) som i många decennier utgjorde centralfiguren i brittiskt konstliv. Clark utmärkte sig som framstående som akademisk och populärvetenskaplig föreläsare med förmåga att göra komplicerade ämnen begripliga för en bred publik För den stora allmänheten blev Clark mest känd som presentatör av BBCs första stora färgdokumentär ’Civilisation a personal view’ i 13 delar från 1969. Dokumentärena spelades in i 13 länder, på 100 platser och i 118 muséer och blev en klassiker. Clark var huvudperson som manusförfattare och programledare. Serien blev en dundersuccé. Än i dag säljs tusentals kopior av DVD:n..men serien har senare kritiserats för att vara alltför Europacentrerad eftersom den nästan helt handlar om västeuropeisk konst (främst den italienska renässansen) men den har också undertiteln ’en personlig synpunkt´’. (Enda svenska konstverket som Clark uppmärksammade är Bernt Notkes statygrupp ´´St. Göran och Draken´´ i Stockholms Storkyrka). BBC har sagt att man planerar en ny liknande konsthistorisk serie men inga detaljer är kända.
Clark föddes i London som enda barnet i en mycket förmögen skotsk familj; som tjänat stora pengar inom den skotska textilindustrin. Enligt Clarks memoarer från 1974 ’Another part of the wood’ tillhörde föräldrarna kategorin ’the idle rich’ (de sysslolösa eller lata rika) med Clarks tillägg att många kanske var rikare men få latare. Hans far pensionerade sig efter bara nio yrkesaktiva år sedan familjeförtaget fusionerats med ett större textilbolag och ett stort kapital frigjorts och fördelats inom släkten Clark. Fadern Clark ägnade resten av livet åt att resa runt mellan sina olika gods i England, Skottland och franska rivieran och ha det så behagligt som möjligt med tidsfördriv som jakt och fiske samt sällskapsliv med kortspel, roulette och biljard. Han läste vare sig böcker eller tidningar men älskade hasardspel på kasinot i Monte Carlo. En generös alkoholkonsumption ingick i lyxtillvaron. Han drack minst en flaska champagne per kväll utdrygat med oräkneliga whiskygroggar tills han dog i skrumplever vid 62 års ålder. .
Kenneth Clark växte alltså upp rik och priviligerad men var samtidigt både energisk och begåvad. Han utbildades på elitistiska internatskolan Winchester College och fortsatte därifrån till Trinity College i Oxford där han studerade vad som nu kallas konsthistoria. Vid engelska universitet saknades vid den här tiden ämnet konsthistoria som självständig disciplin utan de intresserade läste konst och vanlig historia separat De få som ägnade sig åt ämnet var ofta privatlärda med egen förmögenhet som Clark. Han studerade i Italien hos den berömde konstexperten Bernard Berenson och blev expert på dem italienska renässansen och publisearde 1928 sin första bok, The Gothic Revival: An Essay in the History of Taste (Nygotiken).
1927 gifte sig Clark med Elizabeth Jane Martin också hon Oxfordstudent. Paret fick tre barn, däribland den senare kända och kontroversiella konservativa parlamentsledamoten, ministern och författaren Alan Clark (1928-1999).
Sedan Kenneth Clark gift sig förvärvade paret ett magnifikt Londonhem med adress 30 Portland Place (snett emot det svenska ambassadörsresidenset). Lyxbostaden gav paret Clark utrymme och resurser för ett sällskapsliv med högsta Londonsocieteten inklusive kungligheter och toppolitiker som premiärminstrarna Neville Chamberlain och Winston Churchill. Clark levde alltså på en nivå långt över vad som var möjligt för en vanlig museiman vilket delvis ansågs förklara hans blixtkarriär. Naturligtvis fanns det kollegor som var avundsjuka och dessa lyckades starta en presskampanj med krav på hans avgång eller avskedande sedan Clark för National Gallerys räkning inköpte fyra små tavlor med pastorala motiv som av allt att döma var från Vendig och början av 1500-talet. De tillskevs den exklusiva renässansmästaren Giorgione vilket senare visade sig felaktigt. Presskampanjen mot Clark pågick i månader men misslyckades sedan Clark fått stöd av premiärminister Chamberlain. Clark kunde fortsätta och också bygga upp en egen konstsamling inköpt för fördelaktiga priser under den konomiska lågkonjunkturen under det senare 1920-talet och tidiga 1930-talet. Flertalet av Clarks cirka 270 konstverk såldes efter hans död men många finns samlade på utställningen inklusive den största dyrgripen Renoirs “La Baigneuse Blonde” som numera tillhör Pinacoteca Agnelli i Turin.
Societetslejonet Clark kom snabbt i ropet. Redan som 30-åring blev han 1933 chef för National Gallery i London och en ledande och inflytelserik kulturpersonlighet. Under krigsåren fick Clark en viktig uppgift med att evakuera dyrgriparna från National Gallery till säker förvaring i Wales. 1946 avgick Clark från sitt uppdrag för att i stället ägna sig åt att skriva. Mellan 1946 och 1950 var han också professor vid Oxfords universitet och senare ordförande för Arts Council of Great Britain. Från 1954 till 1957 var han som ordförande med och grundande den första brittiska kommersiella tv-kanalen ITV, för att därefter gå över till konkurrenten BBC. 1969 producerade Clark tv-serien Civilisation, Civilisation som en av BBCs första färgdokumentärer. Clark utmärkte sig livet igenom som konstexpert, utbildare, samlare och mecenat, författare, administratör och tv-presentatör. Under krigsåren stödde han samtida konstnärer som John Piper, Victor Pasmore, Graham Sutherland och Henry Moore. De är alla representerade på utställningen.

1953 flyttade Clark från London till en inköpt medeltidsborg på den engelska sydkusten Saltwood Castle där han bosatte sig med sin konstsamling. Avståndet från London är inte längre än att den fina vänkretsen lätt kunde komma på weekendbesök. Borgen är alltjämt i familjens ägo och har aldrig visats för allmänheten.

Adress
Tate Britain
Millbank
London SW1P 4RG
Kenneth Clark - Looking for Civilisation
Tate Britain: Exhibition
20 May – 10 August 2014
Närmaste tunnelbanestation: Pimlico
Inträde vuxna £11.00
med rabatt £9.50