/ Allmänt /

Royal Ascot

Royal Ascot
En ytterst engelsk företeelse utan riktig motsvarighet på andra håll är "säsongen". Den utgörs av en kedja olika evenemang som upprepas vid samma tidpunkt varje år. Den klassiska uppslagsboksdefinitionen är följande: The period of the year during which a particular place is most frequented for business, fashion or amusement; especially the time when the fashionable world is assembled in London.
"Säsongen" som samhällsfenomen har rötter som går ett par hundra år tillbaka i tiden. Deltagarna är mest där för att ha roligt - för att träffas och äta och dricka gott. Ofta är man mindre intresserad av evenemanget som sådant. Säsongsevenemangen är mer eller mindre snobbiga med kungligheter och aristokrater på plats. Men vanligt folk är också välkomna. Ofta är det inte dyrt eller ibland helt gratis att delta. Stämningen är festlig och och miljöerna unika.
Säsongen ger en inblick i det engelska samhället - på gott och ont - som man inte får på andra håll. Befinner man sig i England vid ungefär angivna tidpunkter - datum växlar varje år - kan det vara värt att ägna någon dag åt begivenheterna.
Royal Ascot - landets kanske förnämsta hästkapplöpning - kan betecknas som höjdpunkten på hela säsongen. Royal Ascot äger rum tredje veckan i juni under fem dagar: tisdag till lördag. I år är dagarna 17 - 21 juni. Här är kungligheten och aristokratin på plats på sin egen läktare: the Royal Enclosure. Att få tillträde dit är svårt.
Till de andra läktarna Grandstand eller Silver Ring brukar det vara lättare att köpa biljett. Från dem kan man i princip följa begivenheterna nästan lika bra som från the Royal Enclosure. Det är heller inte svårt att ta sig till Ascot med tåg från Waterloo station. (Den sin reser på ett ’oysterkort’ bör dock veta att detta kort bara gäller till stationen Feltham. Från denna ort till Ascot måste man köpa tilläggsbiljett till en kostnad av cika £8 tur och retur. Tilläggsbiljetten kan man köpa på Waterloo Station innan resan anträdes) Kapplöpningsdagarna ökas tågens turtäthet. Resan tar 40 minuter och från Ascot station är det tio minuters promenad till kapplöpningsbanan. Att besöka Ascot tar en dag i anspråk och är en upplevelse.
Man bör komma tidigt för att insupa atmosfären. Det finns mycket att beskåda. Aristokraterna tar inte tåget till Ascot. I stället har de plockat fram fars eller farfars Rolls-Royce. Bilköerna till Ascot liknar därför delvis ett veteranbilsrally med lyxbilar från 1920-talet och framåt med festklätt sällskap som ser ut att komma från tiden.
Till Royal Enclosure är den föreskivna klädseln förmiddagsdräkt. Det betyder för herrar jackett eller dess äldre föregångsplagg redingot med grå eller svart hög hatt och för damer dräkt eller klänning med hatt. Ascot liknar därför en stor maskerad. Engelsmännen tycker ofta att det är roligt att klä ut sig. Ascot ger alla möjligheter. Särskilt damerna brukar vara extravaganta. Mest uppklädda är de på torsdagen då det är ladies day och ladies excellerar i originella hattar.
Även på andra läktare brukar publiken vara uppklädd men det finns inga formella krav på förmiddagsdräkt. Om man inte vill se alltför avvikande ut bör herrar ha kostym eller klubblazer och slips och damer klänning - hatt vanligt men ej nödvändigt. Jeans och shorts är totalförbjudna.
Som vanligt håller sig företagen framme för att tillvarata representationstillfället. Några hämtar sina gäster vid stationen med hästdiligenser förspända med fyrspann d.v.s. den typ landsvägsfordon som transporterade resenärer runt England före de första järnvägarnas tillkomst på 1830-talet. Tidigare har man kanske bara sett dessa diligenser på tavlor. Här rullar de i verkligheten.
På Ascot är det också klart vilket drivmedel som håller igång den engelska säsongen. Det är champagne - en dryck varav engelsmännen är storkonsumenter och som inmundigas i generösa mängder. Ascot är som andra säsongsevenemang i grund och botten en stor och ganska lyxig picknick. Bilburna deltagare plockar fram stolar och bord och på dessa dukas rader av läckerheter upp - lax, paté, hummer, rostbiff följt av jordgubbar med grädde. Champagnen flödar under skratt och skämt. Företagen har sina representationstält där catering-firmor trollar fram motsvarande måltider. Stämningen är hög. Omkring kl. 1330 måste allt vara uppätet och avrundat med kaffe - och varför inte en cognac? Trots en generös inmundning är ingen vinglig på benen. Påtagligt berusade personer är en ovanlig syn i England och hör definitivt inte Ascot till.
Alla väntar nu på den kungliga kortegen som startar varje dag kl 1400. Drottningen och prins Philip bor numera nästan året runt på Windsor Castle några kilometer bort. De kommer till kapplöpningsfältet i bil men byter vid fältets östra kurva till hästanspända ekipage. Kortegen kommer nedför banan i trav. Den består av särskilda landåer med korgklädda sidor som bara används vid detta tillfälle. De är förspända à la Daumont d.v.s. utan kusk men med beridna vänsterhästar.
De engelska kungligheterna har ett genuint kapplöpningsintresse - särskilt då drottningen. Hon håller också ett eget kapplöpningsstall och att gå på Ascot tillhör för henne den angenämaste av representationsuppdrag. När de kungliga intagit sina platser på den kungliga läktaren kan kapplöpningarna börja.
Ascot är en prestigetävling och hästarna håller högsta klass. Varje dag går fem till sex lopp. Alla lopp är slätlöpningar (utan häckar eller hinder). Totalisatorn är i gång. Lite efter kl. 1700 är sista loppet över. Kungligheten gör sig beredd att lämna men ingen hästdragen kortege väntar på att föra dem tillbaka. I stället har hovstallets motoriserade dyrgripar, ett tiotal specialtillverkade Rolls-Royce - de äldsta över 50 år gamla - kört fram för att föra dem och uppvaktningen tillbaka till Windsor Castle.
Till Ascot är det bäst att förhandsboka biljetter även om det vissa dagar kan finnas en chans att köpa sådana vid grindarna till läktaren Silver Ring. En dagsbiljett kostar cirk £ 25 – 32 beroende på dagen. Kreditkortsbokning kan göras på nätet på http://www.ascot.co.uk/royal-ascot-2014/royal-ascot. På webplaten finns också information och bilder.
Till Ascot kan man ta tåget från Waterloo Station. Redan på Waterloo Station ser man festklädda människor på väg till evenemanget. Man bör inte lämna London senare än kl. 1100 om man vill se folklivet och äta medförd picknick eller inta en måltid på någon av kapplöpningsbanans många näringsställen. Med bil tar man motorväg M 4 till avfart 6 och sedan A 322.