/ Allmänt /

Chelsea Flower Show 2014

 
 
Chelsea Flower Show 2014

The RHS (Royal Horticular Society) Chelsea Flower Show utgör världens kanske mest anrika blomster- och trädgårdsutställning. Utställningen sammanfaller årstidmässigt med naturens återuppvaknande efter vinterhalvåret och.arrangeras årligen i London under fem dagar i maj. Utställningen äger alltid rum i parken till Royal Hospital Chelsea som ligger efter Themsen. Royal Hospital Chelsea inrättades av kung Charles II år 1681 efter modell av invalidhotellet ‘L'hôtel des Invalides’ i 7nde arrondissmanget i Paris och är fortfarande ett sjuk-och pensionärshem för gamla soldater. Veteranerna rör sig i sina röda medaljprydda rockar över utställningsområdet. Huvudbyggnaden är ritad av en av Englands främste barockrarkitekter Christopher Wren som även skapat St Paul´s Cathedral. I år ägde utställningen rum under dagarna 20-24 maj.
London är i sig en utpräglad trädgårdsstad med lägre hustäthet och mer träd, parker och trädgårdar än de flesta andra storstäder. Londonidealet för många är ofta att bo i ett eget hus med en egen privat bakträdgård att arbeta med och njuta av. Trädgårdstätheten medför också att det finns ett rikt fågelliv i London medan nästan ingen fågelsång längre kan höras i storstäder som New York. Trädgårdsodlingen gynnas av Englands milda klimat varvat med riklig nederbörd.
I fjol fyllde Chelsea Flower Show 100 år och publiken strömmade till som den alltid gjort. Under fjolårets jubileumsvecka besökte omkring 165 000 människor Runt 600 utställare brukar finnas som bygger trädgårdar, rabatter och andra sevärda arrangemang. I fjol gjorde den svenske trädgårdsdesignern Ulf Nordfjell återigen en topprestation på Chelsea Flower Show och vann en guldmedalj för tredje gången för sin showträdgård för champagnefirman Laurent Perrier. Ulf Nordfjell vann sin första guldmedalj i Chelsea 2007 för en trädgård som var en hyllning till blomsterkungen Linné. Även 2009 fick Nordfjell guldmedalj och blev dessutom Best in show.
I år har en kall och regnig vår snabbt följts av varmt sommarväder.. Utställarnas problem är få allt i blom men inte utblommat under de dagar som utställningen pågår. Det kan vara nog så besvärligt och kräva extra insatser. Om det blir för varmt blommar plantorena för tidigt och om vädret är för kallt uteblir blomningen. Under det kyliga fjolåret fick utställarna använda hårtorkar och värmelampor för att påskynda blommningen. I år har problemet varit att värmen kommit för snabbt. Om vintrarna och vårarna är varma brukar utställarna förvara lökarna till plantor som blommar tidigt plantor som hyacinter, krokusar and tulpaner i kylskåpet för att lura dem att det är vinter. Om de planteras strax före utställningen kan värme i jorden påskynda perfekt blomming,.
I år finns 16 större trädgårdar kompletterade med ett tjugotal mindre trädgårdar som brukar vara lika omsorgsfullt kreerade som de stora. Dessutom finns ungefär 500 utställare, de flesta i det stora tältet, som visar de nyaste lupinerna, dahliorna, rosorna, tulpanerna, fuchsiorna, eller vilken växt som helst man kan tänka sig. Innan allmänheten släpptes in tisdagen den 20 maj var måndagen vikt för pressen och för speciellt inbjudna gäster som drottningen och prins Philip och andra kungligheter liksom olika kändisar. Det är också den dagen som de sju domarna går runt i alla trädgårdar för att dela ut utställningsmedaljerna som är finns i fyra valörer:guld, silverpläterat, silver och brons. Trädgårdarna bedöms efter särskilda kriterier och tävlar inte inbördes. Årets Best in show gick igen till champagnefirman Laurent Perriers trädgård..
Vissa trädgårdar anspelar på aktuella tema. I år då det är 100 år sedan första världskrigets utbrott fanns en rekonstruerad skyttegrav med engelska hjälmar och soldatuniformer från tiden. Skådespelare läste dikter som skivits av olika krigspoeter Kanske som en anspelning på British Museums stora och mycket framgångsrika vikingautställning fanns dessutom en vikingaträdgård där statister utklädda till vikingar stundtals roade publiken..
Chelsea Flower Show är också ett förstklassigt socialt evenemang. Här trängs inte bara trädgårdsnördar utan många går dit för det social umgänget och kontakterna. I utställningsområdets utkanter smäller champagnekorkarna medan lyxmåltidernas läckerheter dukas upp. Utställningen börjar med en galamiddag i högsta lyxklass för de stora företagscheferna. Storföretagen står för representationen som under finanskrisen var nedbantad men nu återgått till att vara magnifik. Samhällseliten blandas med penningmagnaterna. Kontakter tas och affärer görs upp. I motsats till idrottsarenor som tennisstadion i Wimbledon eller kapplöpningsläktarna i Ascot är Chelsea-besökaren inte bunden till någon speciell numrerad sittplats utan kan röra sig fritt och hela tiden träffa mäniskor och ta kontakter.
För att köpa de svåråtkomliga biljetterna måste man vara ute tidigt och boka på nätet. Biljettpriserna ligger på cirka £30-35. För den som inte köpt biljett finns en livlig svartabörshandel utanför utställningen men då får man räkna med att betala många gånger det officiella priset.