/ Allmänt /

Notting Hill Carnival

Notting Hill Carnival är ett årligt dans-och musikevenemang i karibiska tappning som sedan 1964 utspelats i Londonstadsdelen Notting Hill som ligger norr om fasionabla Kensington och Chelsea. Karnevalen arrangeras under tre augustidagar (lördag, söndag och den måndag i augusti som är allmän helgdag (Summer Bank Holiday). Karnevalen brukar locka omkring en miljon besökare vilket gör den till en av världens största gatufestivaler.
Trots sitt namn är karnevalen ingen del av den vanliga karnevalssäsongen eftersom den inte är förlagd till den religiösa fastan som föregår påsk, ’Carne vale’ betyder på latin ’ kött farväl’ och kyrkomötet i Nicaea år 325 beslöts att fastan inför påsk skulle pågå i fyrtio dagar – att det blev just fyrtio dagar anknyter till den tid som Jesus enligt Bibeln fastade i öknen. Förlusten av köttet kompenserades i stället med sång, dans och fest eller vad vi associerar med en ’karneval’.
Stadsdelen Notting Hill från 1800-talet består av stora enfamiljshus för familjer tillräckligt förmögna för att ha råd med en stab av tjänstefolk. Sedan Notting Hill-området bebyggdes på 1820-talet har det associerats med konstnärlig och "alternativ" livsstil i kontrast till Kensington som alltid varit lite finare och dyrare och mer etablerat. Notting Hill förföll och förlummades på 1940-och 50-talet och de stora husen splittrades upp till tillfällig rumsuthyrning – ibland för prostitution. Emigranter från Karibien som flyttade till England i slutet kolonialtiden hade ofta särskilt svårt att hitta bostäder i London. Under denna tid av öppen rasisim kunde invandrare som försökte hyra bostad mötas av skyltar med texten: ’No Irish No blacks’. Invandrarna hamnade ofta i nedgångna Notting Hill där de exploaterades av fastighetssvindlare sådana som den från Profumo/ Christine Keeler- affären beryktade Peter Rachman som köpte upp stora delar av Notting Hill-husen till vrakpriser. De stora husen splittrades upp och invandrare fick hyra rum till ockerpriser som ibland drevs in med våldsmetoder.
Karnevalen började som en slags social protest från en diskriminerad minoritet som ville ge utlopp för sina känslor och få känna stolthet över sin kulturella identitet. Fast ofta stördes karnevalen av upplopp, där huvudsakligen karibiska gäng och ungdomar slogs med varandra eller med polisen. Under 1980-talet kom omsvängningen. Stadsdelen Notting Hill blev på nytt attraktiv för den förmögna medelklassen och de stigande fastighetspriser och hyror gjorde att invandrarna inte längre hade råd att bo kvar. Omsvängningen återspeglas också i filmen Notting Hill från 1999. Manuset var skrivet av Richard Curtis, som även skrev manuset till Fyra bröllop och en begravning. Filmen spelades in i Notting Hill och handlar om en Hollywoodstjärna (Julia Roberts) som på flykt undan papparazzi tar sin tillflykt till en Notting Hill bokhandel som drivs av Hugh Grant varvid romans uppstår.
2004 använde tidningen Daily Telegraph uttrycket ’Notting Hill Set’ för att referera till en grupp nya konservativa politiker, som David Cameron och George Osborne, nu respektive premiärminister respektive finansminister, som en gång varit baserade i Notting Hill.
Karnevalen är ett evenemang som pågår från morgon till kväll med karibisk sång och musik och mat och dryck från massor av stånd och tillfälliga serveringar. Karnevalen är numera välpatrullerad av polisen och våld och bråk har blivit ovanliga men inte helt upphört. Den utgör en explosion av musik och dans och kan rekommenderas turister som befinner sig i London vid den aktuella tidpunkten. Karnevalen har en egen hemsida som förmedlar film och musik på www.thenottinghillcarnival.com