/ Allmänt /

svensk filmstjärna gör succé

Svensk filmstjärna gör storsuccé internationellt och i England

Svenska filmstjärnan Alicia Vikander (född 1988 i Göteborg) gör just nu storsuccé på biodukarna i London. Bara under 2015 väntas Alicia medverka i åtta filmer. Samtidigt har brittiska tidningen The Daily Telegraph utnämnt henne till en talang att hålla ögonen på 2015. I en lång artikel konstaterar tidningen att den svenska skådespelerskan dyker upp i många filmer i år, mestadels i stora roller. Under januari 2015 medverkade hon i stjärnrollen i tre storfilmer med Londnpremiär veckorna efter varandra.

Först ut var filmen ”Testament of youth”, i regi av James Kent, som utspelas i Storbritannien under första världskriget. Filmtiteln är hämtad från klassiska memoarboken med samma namn av författarinnan Vera Brittain (1893 – 1970). Boken kom ut 1933 och blev en bästsäljare. På bioduken spelas Vera Brittain av Alicia..Boken och filmen och skildrar olika män-och kvinnoöden under första världskriget Berättelsen börjar med Veras uppväxt i engelsk överklassmiljö på ett gods på landet. Trots att det vid den tiden inte var vanligt att ens överklassflickor satsade på högre utbildning hade Vera planer på att börja läsa på universitet i Oxford. Vera var en intelligent och självständig kvinna som satte sig över sin familjs och samtids fördomar när hon sökte och vann ett stipendium till Oxford. Samtidigt inledde on en romans med sin brors bäste vän och både pojkvännen och brordern gick ut som frivilliga i första världrriget där de stupade i ett tidigt skede. Vera själv upplevde kriget som sjuksköterska på ett fältsjukhus i Franrkrike och erfarenheterna där av krigets fasor och soldaternas lidanden gjorde henne till övertygad pacifist. Kritikerna har varit entusistiska över filmen och Alicia som huvudperson även om någon kritiker har tyckt sig höra några skandinsviskt tonfall i Alicias engelska uttal. Filmen är regisserad av James Kent som sagt om om det svenska stjärnskottet:*Hon har en väldigt filmisk energi, det finns så hemskt mycket detaljer i det där ansiktet och de där ögonen är så uttrycksfulla’.

Nästa Alicia Vikanderfilm. mrd premiär nyligen är väldigt annorlunda. Ex¬ machina är ett science fiction drama om eventulla risker människosläktet löper genom att konsturera robotar med ‘artficiell intelligens’ (egen hjärna) som kan börja agera självständigt och bli farliga för sina mänskliga upphovsmän. Filmpremiären i England sammanföll tidsmässigt lämpligt med att finansiären och Microsoftgrundaren Bill Gates och den invalidiserade vetenskapsmannen Stephen Hawking (vars tragiska livsöde skildras i en annan aktuell bioaktuell film The Theory of Everything ) i ett öppet brev varnade för att datorer eller robotar med artficiell intelligens kan komma att utrota mänskligheten. Filmen har skrivits och regissrerats av författaren Alex Garland som skrivit romanen ´The Beechs om en strand i Thailland´. Romanen blev 2000 en film med Leonardo DiCaprio. I Ex¬ machina spelar Alicia en sådan tänkande robot kallad Ava som viserligen inte utrotar någon men som vaknar upp tilll att bli en tänkande individ med ansikte och händer av hud men i övrigt artificiel kropp Filmkritikerna har noterat att Alicia Vikander är ubildad som ballerina vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Hennes danskarriär slutade med besvärande skador men hon har använt lärdomarna därifrån till att kunna röra sig precist och mekaniskt men något artificiellt som en robot– plötsliga huvudvridningrar, knyckiga armrörelser och snabbt påklistrade och försvinnade leenden Det skandinaviaka uttalet varav något fanns kvar i Alicias rollgestaltning som Vera Brittain i “Testament of Youth” är starkare i ‘Ex machina’‘men passar också

Nästa film med Alicia heter ‘Son of a Gun’ - ett uttryck eller utrop som på amerikansk engelska används för att uttrycka uppskattning eller beundran. (det svenska uttrycket ’lyckost’ kanske kommer i närheten) Här är det en australisk kriminalfilm som handlar om en ung man som sänds i fänglese för ett småbrott. I fängleset träffar han en av Australiens farligaste brottslingar. De blir vänner delvis genom ett gemensamt intresse för schack. De lyckas fly tillsammans och upprättar ett brottsyndikat som stjäl guldtackor.Alicia Vikader spelar i filmen en rysk eller östeuropeisk barflicka som talar emgelska med stark slavisk brytning i vad som är en biroll.

Alicia har också huvudroller i två storfilmer sm inte fått premiärdagar ännu. Den första är ’Tulpanfeber’ skriven av Tom Stoppard efter Deborah Moggachs succéroman. som utspelas i Amsterdam på sextonhundratalet där handel, konst och kultur blomstrar och där en tulpanfeber grasserar. Vissa personer betalar enorma summor för en enda liten tulpanlök En förmögen man låter sin unga vackra hustru spelad av Alicia avporträtteras av en målare..Porträttet växer fram penseldrag för penseldrag och i samma takt utvecklas en passion mellan konstnären och den unga kvinnan. .Den andra filmen som Alicia skall delta i heter ’The Man from U.N.C.L.E.´’ och bygger på ett TV-drama om det kalla kriget från 1960-talet Det är känt att Hugh Grant också kommer att medverka.
Sedan har tremånaders filminspelning med Alicia just avslultats i Australien tillsammans med Michel Fassbinder av en film som skall heta ´´The Light between the Oceans´´. Uppslaget är hämtat från en bokroman av författaren M.L. Stedman och handlar om en australisk fyrvaktmästare som efter fyra hemska år västfronten under första världskriget hamnar som fyrvaktmästare på en ödslig klippö en halv dags båtresa från kusten. Till denna isolerade utpost anlöper endast ett försörjningfartyg en gång per säsong. Men fyrvakten gifter med sig en ung vacker och modig hustru (spelad ac Alicia). Deras tragedi är att de inte får några överlevande barn men en dag spolas ett vrak upp på stranden som innehåller en död man och en gråtande baby som de tar hand om som sin egen,.
En annan film med Alicia som inte haft premiär ännu är en fantasifilm i 3 D med titeln ’Seventh Son’ som handlar om drakar och häxor. Jeff Bridges and Julianne Moore medverkar också.
Inom de kommande veckorna skall Alicia ockå börja filma ‘ The Danish Girl’ mot engelske Baftavinnaren Eddie Redmayne. BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) är den brittiska motsvarigheten tilll amerikanska Oscar. Alicias film är en historia om könsbyte byggd på verkliga händelser. Den danske målaren Einar Wegeners hustru Gerda var också porträttmålare och en dag då hennes kvinnliga modell inte kom, bad hon maken att sätta på sig damskor och strumpor så att hon kan avsluta nägra porträtt. Filmen regisseras av Tom Hooper, som också gjort The King's Speech om kung George VIs problem med stamning. I den kommande filmen spelar Eddie Redmayne Einar Wegener medan Alicia Vikander är hustrun Gerda.