/ Allmänt /

Nya skyskrapor i London


Centrala London (the City) har världens högsta kontorshyror. Och bristen på lokaler fortsätter att pressa upp hyrorna. Londons kontorshyror passerade i fjol Hongkongs som de dyraste i världen. Anledningen är bl.a. den brittiska ekonomska återhämtningen i kombination med en akut brist på kontorslokaler. Den stora efterfrågan har resulterat i kraftig nybyggnation. Tomtpriserna i centrala London leder till en tendens att bygga på höjden. Äldre höghus (främst sådana från 1950-och 1960-talet) rivs för att ge plats åt ännu högre byggnader. Här följer en beskrivning av tre aktuella höghusbyggen som alla varit mycket omdiskuterade till följd av storleken på den nya byggnaderna även om nya höghusbyggen på Manhattan i New York ofta är dubbelt så höga.
1 The Cheesegrater
Det senaste nytillskottet är en 48 våningar och 224,5 meter hög kontorsbyggnad med adress 122 Leadenhall Street. Hemsida www.theleadenhallbuilding.com
Byggnadens koniska form har i folkmun gett den namnet ’the Cheesegrater’ (ostrivaren) eftersom den är avsmalnande upptill. Anledningen till byggnadens koniska, avsmalnande form uppges vara att den inte skulle störa utsikten mot citys mest kända byggnadsverk Christopher Wrens 300 år gamla barockkyrka S:t Paul’s Catherdral västerifrån (från exempelvis Fleet Street). Det är också riktigt att det ur Fleet Street - perspektivet finns ett fritt utrymme mellan the Cheesegrater och S:t Paul’s Catherdral. The Cheesegrater’s officiella namn är annars the Leadenhall Building. Byggnaden är ritad och konstruerad av en av landets främsta moderna arkitekter Richard Rogers som 1996 blev utnämnd till livstidslord. Den är framtagen av hans företag Rogers Stirk Harbour + Partners. Den nu 81-årige Rogers har under ett långt yrkesliv hunnit med att rita en rad kända moderna byggnader bl.a. Lloyd's Building i City som ligger mittemot the Cheesegrater. Rogers har även ritiat Centre Pompidou i Paris (tillsammans med italienske arkitekten Renzo Piano). Rodgers har alltid varit fascinerad av tekniska innovationer. Både Centre Pompidou från 1977 och Lloyd's Building från 1984 är ’ut- och invända’ byggnader med hissar, trappor, rulltrappor och rörsystem liggande utanpå en fasad i glas och rostfritt stål. Konstruktionen har visat sig mycket opraktisk och Lloyd’s sägs önska sig lämna sin byggnad till följd av skyhöga underhållskostnader vad gäller teknikaliteterna utsatta för vädrets makter. The Cheesegrater är ingen ’ut- och invänd’ byggnad men heller inget vanligt höghus utan hopsatt av gigantiska stålmoduler tillverkade på nordirland och transporterade per fartyg till till England där de utrustats med golv och väggar. Modulerna har därefter lyfts på plats med väldiga kranar och svetsats ihop med en teknik som lånats från oljeplattformar och brokonstruktioner. Byggnaden saknar alltså en gjuten armerad betongkropp och har i stället ett skelett av stålbalkar. Från gatunivån ger byggnaden intryck av att vara uppvinschad på enorma diagonala stålbalkar. Stålkonstruktionen ger byggnaden flexibilitet med möjlighet att röra sig med temperaturförändringar. Kostnaden för bygganden har uppgått till £ 340 miljoner men ägarna Britsh Land and Oxford Properties uppges redan ha hyrt ut en stor del av byggnaden till priser över gängse marknadsvärde.
Närmaste tunnelbanestation är Bank.

2. The Walkie-Talkie
En kontrast till ostskrapan är 160 meter höga nya höghuset ’the Walkie Talkie’ på 20 Fenchurch Street. Hemsida www.20fenchurchstreet.co.uk. Denna byggnad sväller ut mot toppen i stället för att smalna av som ostskrapan. Den ’framtunga’ formen är avsedd att maximera golvytan mot toppen av byggnaden, där hyrorna oftast är högst. Redan under byggnadstiden upptäcktes dock problem med byggnadsformen. När solen står i zenit direkt i söder mitt under dagen har byggnadens konkava form visat sig fungera som en jättelik brännspegel på gatorna nedanför. Avläsningar visade att temperturen där kunde stiga till mellan 91 och 117 °C. Förra sommaren smälte karosserna på vissa parkerade bilar vilket resulterade i dyra reparationskrav tpå byggnadsägaren. En permanent metallmarkis har nu att installerats på södra sidan av de högre våningarna i tornet för att eliminera problemet. Byggnadens arkitekt, Rafael Viñoly från Uruguay har tidigare designat ett hotell i Las Vegas med liknande brännpunktsproblem som några hotellanställda kallade " Viñoly’s death rays".
Närmaste tunnelbanestation är Monument.

3, The Shard
306 meter och 87 våningar höga ’The Shard’ (skärvan) med adress 32 London Bridge Street invigdes 2012, och är Europas tredje högsta byggnad med en fantastisk utsikt över London. Hemsida http://www.the-shard.com. Byggnadens arkitekt är Renzo Piano som utformade Centre Pompidou i Paris tillsammans med Richard Rogers. På det arkitektoniska blomsterspråk som ofta används för att neutralisera kritiken mot kontroversiella nybyggen sade sig Piano vara inspirerad av nätet av järnvägslinjer i grannskapet och Londons tornspiror och masterna på segelfartygen som de återgavs av den venetianske 1700-talets målaren Canaletto (Giovanni Antonio Canal). Pianos design mötte kritik från byggnadsvårdsföreningen English Heritage som i en inlaga hävdade att byggnaden skulle vara "en glasskärva (shard of glas) genom hjärtat av historiska London".och det är från denna inlaga som byggnadens namn ’Shard’ hämtats (naturligtvis i avsikt att neutralisera kritiken och också för att ordet ’skärvan’ ger associationer till något mycket litet). I själva verket är byggnaden jättelik men utformad i form av en avsmalnande tornspira som enligt Piano utgör ett positivt tillskott till stadssiluetten. Fasadens vinklade glasrutor avses reflektera solljus och himlen ovanför så att utseendet på byggnaden ändras efter väderlek och årstider. Den Hongkong-baserade lyxhotellkedjan Shangri-La har just slagit upp portarna på våningsplanen 34–52. Hotellet är Shangri-La’s första etablering i Storbritannien. Shangri-La hotellet har 202 rum och sviter. Lyxsviterna är bland de största i London med 42 kvadratmeter i genomsnitt. De dyraste sviterna kostar £3,250 per dygn men då står också en personlig butler till förfogande dygnet om. Alla rum har fönster från golv till tak och de enklare rummen kostar från £450 per natt. På 52a våningsplanet finns ett gym öppet dygnet runt samt Londons högst belägna pool och en bar som heter Gong. Det finns dessutom en utsiktsvåning med champagnebar högst upp i Shard-byggnaden men både champagnen och hissresan ditupp är dyra (bara hissresan kostar cirka £30 per person). En kompromiss kan vara att ta en drink i cocktailbaren Aqua Shard på 31 våningen dit hissresan är gratis och drinkpriserna bara något över de normala samtidigt som utsikten är fantastisk.

Närmaste tunnelbanestation är London Bridge.
 
Cheesegrater och Walkie Talkie
 
 
Shard