/ Allmänt /

Sommarutställningen på Royal Academy

Sommarutställningen på Royal Academy. Motsvarigheten till Liljevalchs vårsalong i Stockholm är Royal Academy Summer Exhibition i akademins hus vid Piccadilly nära Burlington Arcade och mitt emot varuhuset Fortnum & Mason. Utställningen pågår i år under tiden 9 juni- 17 augusti 2014. Den sägs vara världens största utställning som öppen för alla. Traditionen går tillbaka till 1769 då den första utställningen öppnades året efter att akademin instiftades. I nuvarande fastighet Burlington House har akademin funnits sedan 1869.
Konstnärer som är medlemmar i Royal Academy – de är f.n. 80 personer får alltid hänga upp till sex av sina verk på bra platser. I övrigt är utställningen öppen för vem som vill skicka in högst två verk. Utställningen besöks av omkring 150 000 människor per år. Ungefär 12 000 konstverk - tavlor och skulptur - brukar sändas in till Royal Academy från hela världen. Omkring en tiondel accepteras och hamnar på akademins väggar i något av de tolv utställningsrummen.
Uttagningen - som inte är offentlig - förrättas av en särskild kommitté som består av sju sakkunniga som brukar vara medlemmar av Royal Academy. Kommittén sitter bakom ett långbord. Varje konstverk bärs förbi och förevisas under några sekunder. Två kommittémedlemmar måste indikera intresse genom att resa ett finger annars är konstverket refuserat. Processen går oerhört snabbt och upprepas tills man är nere i rätt antal konstverk.
Alla konstverk är till salu. Eftersom Royal Academy tar lägre kommission (30% av försäljningpriset) än vanliga konstgallerier kan förståsigpåare hoppas på att göra goda affärer. Dessa brukar då vara med i någon av de vänföreningar och andra sällskap som har tillgång till förhandsvisningar. Då allmänheten släpps in är därför några av de intressantaste verken redan sålda - fast hänger kvar på väggarna med en röd punkt efter utställningsnumret.
Ingen behöver dock gå dit med tanke på att köpa. De flesta går för att njuta av konsten och se vad som är modernt. Utställningen ger en översikt över aktuella strömningar i konstvärlden. Publiken är också brokig och intressant.
I samband med salongen ordnas ofta mottagningar och middagar i utställningslokalerna under kvällstid då allmänheten avtågat. Royal Academy har sin egen pampiga frackmiddag och ett antal stora företag ordnar också representationsevenemang där man varvar "kändisar" med kunder. Royal Academy tar bra betalt för att upplåta lokalerna och gästerna är naturligtvis nöjda med att inta god mat och dryck i en så stimulerande miljö.

Adress: Burlington House, Piccadilly, London W1J 0BD
Närmaste tunnelbanestation: Green Park
Hemsidan www.royalacademy.org.uk innehåller bl.a. fem video om utställningen