/ Allmänt /

ABBA: Super Troupers i London

En kall mörk januaridag i London tog jag min fru och ett av mina fyra barnbarn Oscar (12) till Abbautställningen på South Bank - Southbank Center nära järnvägstationen Waterloo.
Du har aldrig varit på något liknande!
Utställningen om ABBA består av nio olika smårum som man besöker under ledning av en guide. Man går alltså inte fritt utan i en grupp på 10-12 personer och guiden förklarar vad man ser. I första rummet möter man 1970 talets England mitt i en finanskris dominerad av strejkvåger och tredagarsveckor. Man få tillfället att själv komma in i miljön. I denna dystra atmosfär utgör ABBAs låtar en pust av frisk luft genom att utstråla optimism och framtidstro. ’Waterloo’.
Utställningen visar kostymer och instrument medan ABBAs toner strömmer mot besökaren. Man kan till och med prova att ’mixa’ Abba-låtar i en av Abbas studion. Abba-fans ser ut att njuta av upplevelsen. 12-åringen kanske inte är Abbabeundrare.

Mer om Abba
Abba utgör tillsammans med Beatles en av de mest kända popgrupperna I England och kanske Europa. Därtill en av de som tjänat mest pengar. Abbas engelska storhetstid började med att pjäsförfattarinnan Catherine Johnson 1999 kom på den genialiska idén att många då existerande Abbalåtarna kunde förenas i en ramhistoria förlagd till ett bröllop på en taverna på en grekisk ö. Ursprungligen hade Abba ( Benny Andersson and Björn Ulvaeus), inte alls skrivit sina låtar med Grekland i tankarna. Teatermusikalen registerades av den brittiska teaterregistören Phyllida Lloyd med premiär 1999. Det blev succé och Lloyd gick vidare med att 2008 filma historien Musikalen och den senare filmen innehåller följande låtear: "Super Trouper", "Lay All Your Love on Me", "Dancing Queen", "Knowing Me, Knowing You", "Take a Chance on Me", "Thank You for the Music", "Money, Money, Money", "The Winner Takes It All", "Voulez-Vous", "SOS" och 1974 års Eurovisonschlagervinnare Waterloosom gjorde större succé i England än i Sverige Över 60 million människor uppges ha sett musikalen eller filmen I vilken en rad kända skådespelare medverkade Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Christine Baranski, och Stellan Skarsgård.
Jag kan varmt rekommendera ett besök på utställningen Vi väntar nu på fortsättningen i form av filmen ’Mamma Mia here we go again’ som skall få premiäri London den 20 juli 2018 och bygger vidare på tavernaidén med nästan samma skådespelare som i den första filmen.